De theorie voor de auto, motor & bromfiets kunnen op de volgende manier tot jullie komen. Door zelfstudie of door middel van een cursus.

Zelfstudie

Zelfstudie mag altijd. Als je voldoende geleerd hebt en je weet zeker dat je er klaar voor bent. Dan kun je als je dat wilt een examentijd in overleg met de rijschool afspreken bij het CBR. Ook kun je als je dat liever hebt zelf bij het CBR een afspraak maken.

Theoriecursus (auto/motor/bromfiets) (inclusief lessen/boeken of cd-rom/examen)
Wij geven theorieles op dinsdagavond van 18:00 uur tot 20:00 aan de Johan de Wittstraat nummer 44.

Ook hebben wij theoriekaarten die je bij de rijschool kunt kopen. Met deze theoriekaarten krijg je toegang tot een site op het internet daar kun je met een inlogcode een theoriecursus via het internet volgen voor het aantal uren dat de kaart geldig is. Tevens zijn er CD-roms verkrijgbaar bij de rijschool voor als je de vragen op de computer zou willen oefenen.

Dagopleiding

Ook verzorgen wij dagopleidingen op de laatste zaterdag van elke maand. Hiervoor moet je je wel even aanmelden.
Er wordt vanaf 8:00 uur tot 16:00 uur les gegeven en examens getraind en een paar dagen erna wordt dan theorie examen gedaan.

Theorie examen

Als alle lessen zijn gevolgd en de instructeur is van mening dat het tijd is voor het theorie examen, dan kun je het theorie examen aanvragen bij de Rijschool of bij het C.B.R. (via www.cbr.nl). Deze theorie examens worden afgelegd op het CBR te Rijswijk en Haarlem of een andere oproepplaats in Nederland.

Het theorie-examen bestaat uit 65-vragen (30 kennis; 10 inzicht en 25 gevaarherkenningsvragen):

  • waarvan de meeste met Ja/Nee moeten worden beantwoord;
  • enkele multiple-choice vragen (A, B of C);
  • een aantal open vragen hierbij moet je een getal invoeren.

Je moet van de 40 kennis/inzichtvragen er 35 goed beantwoorden en van de 25 gevaarherkenningsvragen moet je er
13 goed beantwoord hebben, dan ben je GESLAAGD.

Het examen wordt in een groot klaslokaal afgelegd aan de hand van beelden van verkeerssituaties die worden getoond op een grote TV-monitor. Je komt binnen en gaat zitten op het aangewezen tafelnummer en krijgt uitleg voor het examen gaat beginnen. Na het examen, duurt het ongeveer een kwartier eer de uitslag bekend is. Deze krijg je in ditzelfde klaslokaal te horen. Als je geslaagd bent, krijg je gelijk het theorie uitslagformulier mee, deze is 1,5 jaar geldig.

Dit is per 1 januari 2015 veranderd. Dus niet iedereen in deze ruimte doet hetzelfde examen. Dus met andere woorden elke leerling krijgt een ander theorie examen. Dit alles om fraude te voorkomen. En deze worden vanaf 26 maart 2015 niet meer in Leiden afgenomen, maar in Rijswijk of Haarlem of een andere oproepplaats in Nederland.

Het examen duurt ongeveer inclusief de informatie voor en na het examen een ongeveer 30 minuten.

Individueel theorie examen (voorheen mondeling)

Het is ook mogelijk om indien nodig een individueel examen af te leggen, alleen heeft het CBR daar wel een extra toeslag voor. De kosten van een individueel theorie examen zijn wel aanzienlijk hoger dan een gewoon theorie examen.

Een individueel examen houdt in dat een leerling iets meer de tijd krijgt voor het beantwoorden van de vragen als op een gewoon theorie examen, maar het examen blijft wel hetzelfde. Het is dus GEEN mondeling examen meer zoals het voorheen wel het geval was. Dit houdt in dat je voor de kennisvragen meer tijd krijgt en bij de gevaarherkenningsvragen krijg je 8 sec meer de tijd om te antwoorden.