voorkant_autoWij rijden in diversen lesauto’s.

Ook zijn wij in het bezit van een vervangende auto. Deze wordt in principe alleen ingezet als het echt niet anders kan, daar wij het voor de leerlingen en voor onszelf toch het prettigst vinden om zoveel mogelijk in één auto te leren rijden en af te rijden.

Hoe te beginnen

Als je wilt beginnen met het leren van het autorijden is het verstandig om  je goed te oriënteren. Stel je zelf eerst de volgende vragen. Wat wil je zelf ? Je kunt eventueel een lijstje met vragen maken die je kunt stellen aan de betreffende rijschool waar je contact mee opneemt. Wat kost een losse les/examen/herexamen/pakket? Is er een wachttijd bij de rijschool? Wil je snel je rijbewijs (de zogenoemde 10 daagse opleiding) of een gewone opleiding? Je rijbewijs halen hoeft dus niet altijd lang te duren.

Heb je gekozen voor onze rijschool. Dan kan er een afspraak met je gemaakt worden die voor jou het makkelijkst uitkomt. Lessen kan bij ons 6 dagen in de week van maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot en met 21:00 uur en op zaterdag van 7:00 uur tot ± 20:00 uur.

Lessen

Is de afspraak gemaakt (door je zelf of als verrassing ) dan komt de rijinstructeur op de afgesproken tijd en op het afgesproken adres je ophalen en ga je beginnen met de eerste rijles. Even elkaar voorstellen, meestal een korte uitleg van wat er gaat gebeuren en voorzichtig leren sturen en/of koppelen. Na deze les wordt er een vervolgafspraak gemaakt en wordt het autorijden je vanzelf helemaal aangeleerd. Wij doen dit volgens de zogenoemde “Rij Opleiding in Stappen” methode (het langzaam opbouwen van het autorijden). Wij hanteren een “instructiekaart/leskaart” waarop jezelf kunt zien hoe je vorderingen zijn en waar je gebleven bent met lessen. In het begin raden wij meestal aan om telkens één uur te rijden, totdat je het autorijden een beetje onder de knie hebt. Daarna is het aan te raden om in sommige gevallen een dubbel uur af te spreken.

Na het benodigde aantal lessen, kan het eerste Examen en/of eventuele Tussentijdse Toets aangevraagd worden.

Tussentijdse Toets (TTT)

Hebben jij en je rijinstructeur het idee dat het goed gaat en heb je een theoriecertificaat behaald dan kun je het examen aanvragen via de rijschool. Ben je nog niet helemaal zeker van doen van een examen is het misschien verstandig om een TTT af te leggen, ook voor deze test heb je het theoriecertificaat nodig. Deze test kan een hoop nervositeit bij je wegnemen en geeft een overzicht van je vorderingen. Hij wordt namelijk afgelegd op het CBR met een examinator van het CBR. De examinator geeft een beoordeling over hoe je op dat moment rijdt en wat er eventueel nog verbeterd kan worden.

Ook kun je met deze test een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het gewone examen, dit geldt maar voor 1 examen. Deze hoef je dan ook als je de vrijstelling hebt op de normale examen niet meer te doen. Je hoeft dan alleen maar te laten zien dat je kunt autorijden. Heb je een tussentijdse toets gedaan dan kan het zo zijn dat het examen door diezelfde examinator wordt afgenomen. Dit laatste is niet altijd zo het geval in verband met vakantie of ziekte van de examinator kun je bij een andere examinator worden ingedeeld.

Examen

Je bent niet verplicht om een Tussentijdse toets te doen. Jij en je rijinstructeur samen, kunnen besluiten om het examen in één keer af te leggen.

Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de rijschool de volgende zaken in zijn bezit heeft:

  • BSN
  • voornaam
  • voorletters
  • achternaam
  • geboortedatum

Alleen met deze gegevens kan de rijschool bij het CBR de kandidaten nog aanmelden. Ook moet er natuurlijk een examendatum besproken worden en de kosten voor het examen moeten zijn voldaan voordat aan het examen kan worden deelgenomen.

10 daagse opleiding

Wij raden aan voordat je begint met een 10 daagse rijopleiding dat je eerst je theorie haalt of dat je het bijna gaat halen.
In ieder geval als je al met je theorie bezig bent. Om examen te doen moet je namelijk in het bezit zijn van het theoriecertificaat voor de categorie B (auto). Daarnaast moet je zelf en de rijschool natuurlijk wel voldoende tijd vrij hebben om deze opleiding in 10 dagen te kunnen doen. Informeer altijd of in de periode dat jij wilt rijden de betreffende rijschool de tijd heeft om je in te delen. Dit is ook belangrijk voor het reserveren van een examenplaats voor jou als kandidaat bij het CBR.

Rijbewijs

Heb je het examen gehaald, dan kun je pas de volgende dag bij het Gemeentekantoor je rijbewijs aanvragen.

Hiervoor moet je meenemen:

  • geldig legitimatiebewijs;
  • 1 pasfoto (volgens de nieuwe wetgeving);
  • het benodigde geld.

Helaas kun je pas na 5 werkdagen je eerlijk verdiende rijbewijs op het Gemeentekantoor weer ophalen. Of je kunt kiezen voor een spoedaanvraag.