Wanneer je over voldoende rijvaardigheid beschikt om het rijexamen aan te vragen kun je daarvoor bij de rijschool terecht.

Op de afgesproken datum en tijd komt de rijinstructeur je ophalen om met je naar het CBR in Leiden te gaan. De meeste leerlingen rijden een uurtje voor om de laatste puntjes op de i te zetten. Bij het CBR aangekomen, wordt je opgeroepen om naar het examinator te komen om het examen af te leggen. Je loopt samen met je rijinstructeur naar het tafeltje van je toegewezen examinator en gaat zitten.

Deze controleert je papieren:

  • geldig legitimatiebewijs;
  • geldig theoriecertificaat;
  • examenoproep met daarop een geneeskundige verklaring die in het bijzijn van de examinator wordt ondertekend.

De examenoproep met daarop een geneeskundige verklaring krijgt je via de rijschool en wordt op de dag van het doen van het examen of Tussentijdse Toets ter plekke overhandigd. Dit om het eerder doen onderteken te voorkomen. Het ondertekenen van deze verklaring moet namelijk in het bij zijn van de examinator gebeuren om te zien of je zelfde deze handtekening daadwerkelijk zelf heb gezet en niet iemand anders.

Hierna vertelt hij je wat er tijdens de examenrit van je wordt verwacht en wenst je succes. Buitengekomen neem hij de ogentest af door middel van het lezen van een kentekenplaat op ongeveer 25 meter afstand en lopen jullie samen naar de lesauto toe. Je stapt in de auto en wordt de verlichting gecontroleerd. Na deze controle worden er nog een aantal vragen gesteld over de knoppen en controlelampjes en techniek in de auto. Hierna volgt de examenrit van ongeveer 40 minuten. Bij terugkomst lopen jullie samen naar de examenzaal en zal de examinator de uitslag meedelen en eventueel de rit doorspreken. Bij een gunstig resultaat zal de examinator je gegevens doorsturen via het CBR naar de bevoegden instanties en dan kun je 1 dag na je examen naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Na deze aanvraag duurt het nog 5 werkdagen om je rijbewijs in ontvangst te nemen. Je mag pas gaan rijden wanneer je je rijbewijs hebt ontvangen.

Herexamen

Mocht het zo zijn dat je de eerste keer helaas niet mocht slagen dan kun je via de rijschool het examen opnieuw aanvragen. Er verandert niets alles blijft hetzelfde, alleen de prijs is iets goedkoper in verband met de eigen verklaring die al in het eerste examen zit en dus niet nog een keer aangeschaft hoeft te worden.

B.N.O.R.-examen

Mocht het nu echt tegen zitten. Wat ook wel eens gebeurt, maar gelukkig voor de kandidaten en voor de rijscholen niet al te vaak. Dan is er ook nog de mogelijkheid om een B.N.O.R.-examen af te leggen. Dit kan alleen pas na 4 keer zakken voor het gewone examen bij het C.B.R.. Het B.N.O.R.-examen is en blijft een examen en wordt dus ook gewoon door een examinator van het B.N.O.R. afgenomen, maar niet goed blijft niet goed. Een examinator van B.N.O.R. hebben wat meer tijd voor je om te onderzoeken waar het probleem ligt bijvoorbeeld Faalangst en geven vaak goede adviezen.