Het bromfietsrijbewijs is per 1 maart 2010 definitief gestart! Dit rijexamen moet het aantal ongelukken met bromfietsers verminderen en de veiligheid vergroten.

Vanaf 16 jaar mag je met een scooter, brom- of snorfiets rijden. Daar heb je tegenwoordig een rijbewijs AM2 voor nodig. Dit rijbewijs vervangt het bromfietscertificaat. Het certificaat is NIET meer geldig en kan ook niet meer omgeruild worden voor een rijbewijs AM2. Ben je inmiddels in het bezit van een auto- of motorrijbewijs, dan mag je ook een bromfiets of snorfiets besturen.

Wie het bromfietsrijbewijs wil halen en geen ander rijbewijs heeft, moet naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Dus als je 16 jaar bent geworden moet je per 1 maart 2010 eerst je theorie-examen halen voordat je kunt lessen en praktijkexamen kunt doen. Behalve wanneer je al een geldig rijbewijs hebt. Het is nu zodat je op 15,5 jarige leeftijd kunt halen, alleen je mag pas gaan lessen en praktijkexamen doen als je 16 jaar bent.

Zonder dit bromfietsrijbewijs:

  • Betaalt de verzekeringsmaatschappij bij eventuele schade niets uit.
  • Riskeer je een geldboete en draai je op voor alle kosten die zijn ontstaan.

Een bromfietsrijbewijs wordt onder de zelfde voorwaarden afgegeven als een auto of motorrijbewijs. Ook moet er gemeld worden dat dit een 7-jarig beginnersrijbewijs is. Met een bromfietsrijbewijs mag je WEL een SNORFIETS en BROMMOBIEL besturen. Maar met een brommobielrijbewijs mag GEEN snorfiets of bromfiets bestuurd worden, daar moet een ander rijbewijs voor worden behaald.

Theorie-examen

Als je 15,5 jaar bent geworden mag je al theorie-examen gaan doen bij het CBR. Dit examen bestaat uit
50 vragen. De vragen kunnen ja of nee, meerkeuzevragen en enkele open vragen zijn. Indien je 44 vragen of meer goed hebt beantwoord, ben je geslaagd.

Het examen test hoofdzakelijk je kennis van de verkeersregels/borden, verkeersinzicht, rijgedrag, voertuigtechniek en het milieu. Het examen duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na afloop hoor je binnen ongeveer een half uur of je geslaagd bent of niet.

Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Lessen

Na het behalen van je theorie-examen kun je bij de rijschool een afspraak maken voor een aantal lessen. (Dit mag pas als je 16 jaar bent.) Die nodig zijn voor het behalen van het praktijkexamen. Dit zijn ongeveer 4 à 5 lessen gemiddeld. Deze lessen worden gegeven door een ervaren bromfietsinstructeur. Door zijn jaren lange ervaring als motorinstructeur weet hij als geen ander hoe kwetsbaar je op een motor of bromfiets kan zijn. Hij zal in het bijzonder veel aandacht geven aan de plaats op de weg, inzicht en natuurlijk de verkeersregels. De lessen worden alleen gegeven met eigendommen van de rijschool, dus geen eigen materialen.

Praktijkexamen

Na het behalen van je theorie-examen kan er een praktijkexamen worden gereserveerd bij de rijschool. Daar hebben wij wel je BSN en je geboortedatum voor nodig. In de tussen tijd kunnen de rijlessen worden besproken en genomen. Tot het praktijkexamen echt plaats gaat vinden.

Je gaat dan met de rijinstructeur naar het CBR op een bromfiets van de rijschool. Bij het CBR aangekomen, ga je met de rijinstructeur naar binnen en maak je kennis met de examinator. Met zijn drieën gaan jullie aan het praktijkexamen beginnen. Het examen test hoofdzakelijk je kennis van de verkeersregels/borden, verkeersinzicht, rijgedrag, voertuigtechniek en het milieu. Het examen duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na afloop hoor je binnen direct of je geslaagd bent of niet. Na een goed resultaat ben je uiteraard geslaagd, is het resultaat helaas negatief dan moet je nog een keer examen doen en mag je dus ook nog steeds niet op de bromfiets, snorfiets of scooter rijden.

Cursus/zelfstudie

Leerboeken kunnen verkregen worden bij de rijschool ook eventuele internettheorie cursussen kunnen hier verkregen worden. Zelfstudie mag altijd, maar in de praktijk is toch bewezen dat het volgen van een cursus een hogere slaagkans heeft dan zelfstudie. Er wordt vaak te makkelijk over de leerstof gedacht. Het kost misschien iets meer, maar als je meerdere keren examen moet doen. Omdat je je erop verkeken hebt, dan ben je als nog duur uit.

Aanmelden

Voor je bromfietstheorie-examen kun je je aanmelden bij de rijschool, zodat wij een examen voor je reserveren bij het CBR in Leiden of andere vestigingen. Maar je kunt ook zelf reserveren bij het CBR door middel van www.CBR.nl om zelf een afspraak te maken. Het praktijkexamen kan alleen maar bij een rijschool gereserveerd worden.

Meenemen naar het CBR theorie-examen:

  • Bevestiging reservering.
  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort / Europese identiteitskaart).

Meenemen naar het CBR praktijkexamen:

  • Bevestiging reservering.
  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort / Europese identiteitskaart).
  • Theoriecertificaat.

Geen bromfietsrijbewijs nodig

Ben je in het bezit van een rijbewijs voor de auto of motor dan heb je geen bromfietsrijbewijs nodig. Maar let wel op, het rijbewijs mag natuurlijk niet verlopen zijn (geen theoriecertificaat voor de auto of motor, maar een compleet rijbewijs) en je moet het dan wel altijd bij je hebben als je op de brommer rijdt.