De regeling voor 2toDrive is op 1 november 2011 ingegaan. Vanaf deze datum kunnen jongeren op 16,5 jarige leeftijd rijles volgen en vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen.

Coach

Als je slaagt moet je tot je 18de verjaardag onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.

Het experiment 2toDrive is gestart om de verkeersveiligheid te vergroten. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat jaarlijks 16 doden kunnen worden voorkomen als jongeren in het eerste jaar in de auto worden begeleid door een ervaren bestuurder.

Wij nodigen de coaches daarom ook uit om op het einde van de rijopleiding achter in bij ons plaats te nemen in de auto. Zodat wij de begeleiders ook kunnen voorbereiden op de taak die hun te wachten staat. Ook kunnen wij dan eventueel instructies mee te geven die zij kunnen gebruiken in de praktijk bij het begeleiden.

Rijbewijs

Minister Schultz van Haegen: “Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met 2toDrive is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang begeleid te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur”.

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen. Vanaf 16,5 jaar kun je starten met praktijklessen. Als je 17 jaar wordt kun je vervolgens het praktijkexamen bij het CBR afleggen.

Rijopleiding

Bijkomend voordeel voor de kwaliteit van de rijopleiding is dat er rustig een traject uitgestippeld kan worden. Hierbij vervalt de tijdsdruk en de vraag: “Wanneer mag ik op examen?”. Jongeren hebben immers 6 maanden de tijd en mogen pas vanaf hun 17e verjaardag op examen bij het CBR.

Jongeren die slagen voor hun examen vragen bij de eigen gemeente het rijbewijs aan. De gemeente geeft het rijbewijs af als de jongere via www.2todrive.nl een begeleiderspas heeft gekregen.

Begeleiderspas

Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. Bij het rijden met een coach moeten jongeren zowel het behaalde rijbewijs als de begeleiderspas bij zich hebben. Voor meer informatie over het experiment en aanvraag begeleiderspas zie www.2todrive.nl.